Gruijthuijsen Fysiotherapie

PRAKTIJK WEERT CENTRUM / KEENT

0495-536786

PRAKTIJK WEERT GROENEWOUD

0495-532014

PRAKTIJK STRAMPROY

0495-566233

Myofasciale Triggerpoint therapie

Samen werken aan herstel

Myofasciale Triggerpoint therapie

Myofasciale therapie ook wel Triggerpointtherapie genoemd is een vorm van behandelen van pijnen die hun oorzaak vinden in een verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen zich pijnpunten, triggerpoints. Vaak toegepast bij chronische pijnen.

Het is een vrij nieuwe therapie die in Nederland sinds enkele jaren steeds meer wordt toegepast, vooral bij chronische pijnen.

Wat is een triggerpoint?

Een myofasciaal triggerpoint is een samentrekking van een klein deel van een spier. Deze samentrekking is door een ervaren therapeut te voelen als een knoop/verdikking in de spier.
Deze knoop heeft ongeveer de grootte van een erwt. Een triggerpoint is een samentrekking van een klein deel van de spier.
Triggerpoints ontspannen zich om fysiologische redenen niet zo snel.

Kenmerk van triggerpoints

Afgeleide pijn is het meest kenmerkende voor een triggerpoint. Simpel gezegd is afgeleide pijn, pijn die je voelt op een andere plaats in het lichaam dan waar het triggerpoint zich bevindt.
Elk triggerpoint heeft zijn eigen kenmerkende uitstralingsgebied.

Andere kenmerken kunnen bewegingsbeperkingen, doofheid, tintelingen en een brandend gevoel zijn.

Oorzaak van triggerpoints

Een triggerpoint kan ontstaan door een acute (verkeerde beweging, ongeluk) of chronische (langdurige verkeerde werkhouding) overbelasting, vaak in combinatie met ongunstige omstandigheden zoals stress, vermoeidheid, slechte voeding, spieren die niet kunnen ontspannen.

Zolang de oorzaak aanwezig blijft, zal behandeling van triggerpoints slechts tijdelijk verlichting geven.

Behandeling van triggerpoints

Eén van de methodes om triggerpoints tot rust te brengen is een behandeling met massage. De therapie zal gericht zijn op het inactiveren van de triggerpoints, waardoor de strakke spierstrengen die verantwoordelijk zijn voor de toegenomen spierspanning worden losgemaakt. De pijn zal hierdoor afnemen.
Ook de lengte van de spier moet weer genormaliseerd worden. Hiervoor bestaan verschillende therapeutische technieken.

Wat kunt u zelf doen?

Belangrijk is om te ontdekken welke activiteit en/of houding precies de pijn veroorzaakt. Zo kan de therapeut analyseren welke spieren hiervoor verantwoordelijk zijn.
Ook is het belangrijk na te gaan welke klachten onderhoudende factoren een rol spelen, bijvoorbeeld stress, werkhouding etc.

Vanzelfsprekend dient de patiënt een actieve rol in te nemen in de behandeling door eventuele adviezen en oefeningen uit te voeren en actief mee te denken met de behandeling.

Wordt Myofasciale Triggerpoint therapie vergoed door uw zorgverzekering?

Onze praktijk heeft met alle zorgverzekeraars contracten afgesloten. Indien u verzekerd bent voor fysiotherapie worden de behandelingen rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar ingediend.
Alle zorgverzekeraars hebben diverse aanvullende pakketten voor fysiotherapie. Kijkt u goed naar de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. Indien uw behandelingen niet voor vergoeding in aanmerking komen dient u de fysiotherapie zelf te betalen.
Sommige behandelingen fysiotherapie worden uit uw basisverzekering vergoedt, andere uit uw aanvullende verzekering.

Indien u vragen hierover heeft beantwoorden wij deze graag voor u.

Klachten? Vrijblijvend Fysio e-Consult

Fysiofitness

Wilt u uw lichamelijke conditie verbeteren onder begeleiding van een gespecialiseerd therapeut?