Gruijthuijsen Fysiotherapie

PRAKTIJK WEERT CENTRUM / KEENT

0495-536786

PRAKTIJK WEERT GROENEWOUD

0495-532014

PRAKTIJK STRAMPROY

0495-566233

Manuele therapie

Samen werken aan herstel

Manuele therapie

Vaak kun je de effecten van manuele therapie direct merken. De beweeglijkheid verbetert en de pijn zal afnemen.

De manueeltherapeut is een specialist op het gebied van het stellen van een diagnose betreft stoornissen van het bewegingsapparaat en beschikt over speciale technieken om deze stoornissen te behandelen. Dit zijn technieken om de mobiliteit (beweeglijkheid) te verbeteren en spierspanning er omheen te verminderen. Hierdoor wordt het makkelijker een bepaalde houding of beweging in jouw persoonlijk functioneren te herstellen.

Tijdens een eerste gesprek zal de manueeltherapeut uw vragen stellen om achter de reden van uw klachten te komen. Aanvullend zal hij een lichamelijk onderzoek doen en een manueeltherapeutische diagnose stellen.

Voor wie is manuele therapie bedoeld?

De manueeltherapeut behandelt uiteenlopende klachten aan het houding- en bewegingsapparaat. Dit kan een lokale behandeling van een gewricht en het daaromheen liggende weefsel zijn of de behandeling gaat uit van de wervelkolom, waar andere gewrichten en delen van het lichaam door geïnnerveerd worden.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut behandelt zijn:

  • Nekklachten
  • Hoofdpijnklachten of migraine
  • Schouder- en elleboogklachten
  • Rugklachten zowel hoog als laag in de rug
  • Rib- en borstpijn
  • Heupklachten

Behandeling

Tijdens de behandeling maakt de manueeltherapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten.
De manueeltherapeut probeert afgenomen beweeglijkheid te herstellen of teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training.

Soms vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met manipulaties, ook wel “kraken” genoemd. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid optreden. Patiënten ervaren dit over het algemeen als een kortstondig, vreemd gevoel.

De methode waarmee binnen onze praktijk wordt gewerkt heet het Maitland-concept, dit is de meest aangenaamste methode omdat er eerst wordt geprobeerd middels rustige technieken het gewricht te beïnvloeden, indien dit niet het gewenste effect geeft kan worden gekozen voor manipulaties. Ervaring wijst uit dat in vele gevallen de manipulaties niet nodig zijn voor een optimaal effect te verkrijgen.

Wordt Manuele therapie vergoed door uw zorgverzekering?

Onze praktijk heeft met alle zorgverzekeraars contracten afgesloten. Indien u verzekerd bent voor fysiotherapie worden de behandelingen rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar ingediend.
Alle zorgverzekeraars hebben diverse aanvullende pakketten voor fysiotherapie. Kijkt u goed naar de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. Indien uw behandelingen niet voor vergoeding in aanmerking komen dient u de fysiotherapie zelf te betalen.
Sommige behandelingen fysiotherapie worden uit uw basisverzekering vergoedt, andere uit uw aanvullende verzekering.

Indien u vragen hierover heeft beantwoorden wij deze graag voor u.

Klachten? Vrijblijvend Fysio e-Consult

Fysiofitness

Wilt u uw lichamelijke conditie verbeteren onder begeleiding van een gespecialiseerd therapeut?