Myofasciale Triggerpoint therapie

Wat is een triggerpoint?

Een myofasciaal triggerpoint is een samentrekking van een klein deel van een spier. Deze samentrekking is door een ervaren therapeut te voelen als een knoop/verdikking in de spier. Deze knoop heeft ongeveer de grootte van een erwt. Een triggerpoint is een samentrekking van een klein deel van de spier. Triggerpoints ontspannen zich om fysiologische redenen niet zo snel.

Kenmerk van triggerpoints

Afgeleide pijn is het meest kenmerkende voor een triggerpoint. Simpel gezegd is afgeleide pijn, pijn die je voelt op een andere plaats in het lichaam dan waar het triggerpoint zich bevindt. Elk triggerpoint heeft zijn eigen kenmerkende uitstralingsgebied.

Andere kenmerken kunnen bewegingsbeperkingen, doofheid, tintelingen en een brandend gevoel zijn.

Oorzaak van triggerpoints

Een triggerpoint kan ontstaan door een acute (verkeerde beweging, ongeluk) of chronische (langdurige verkeerde werkhouding) overbelasting, vaak i.c.m. ongunstige omstandigheden zoals stress, vermoeidheid, slechte voeding, spieren die niet kunnen ontspannen.

Zolang de oorzaak aanwezig blijft, zal behandeling van triggerpoints slechts tijdelijk verlichting geven.

Behandeling van triggerpoints

Eén van de methodes om triggerpoints tot rust te brengen is een behandeling met massage. De therapie zal gericht zijn op het inactiveren van de triggerpoints, waardoor de strakke spierstrengen die verantwoordelijk zijn voor de toegenomen spierspanning worden losgemaakt. De pijn zal hierdoor afnemen. Ook de lengte van de spier moet weer genormaliseerd worden. Hiervoor bestaan verschillende therapeutische technieken.

Wat kunt U zelf doen?

Belangrijk is om te ontdekken welke activiteit en/of houding precies de pijn veroorzaakt. Zo kan de therapeut analyseren welke spieren hiervoor verantwoordelijk zijn. Ook is het belangrijk na te gaan welke klachtenonderhoudende factoren een rol spelen, bijvoorbeeld stress, werkhouding etc. Vanzelfsprekend dient de patiënt een actieve rol in te nemen in de behandeling door eventuele adviezen en oefeningen uit te voeren en actief mee te denken met de behandeling.

Gespecialiseerde therapeuten binnen de praktijk zijn: