Manuele therapie

Manuele therapie is een specifieke onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van met name rug en nek maar ook van armen en benen. In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht. Tijdens een eerste gesprek zal de manueeltherapeut uw vragen stellen om achter de reden van uw klachten te komen. Aanvullend zal hij een lichamelijk onderzoek doen en een manueeltherapeutische diagnose stellen.

Tijdens de behandeling maakt de manueeltherapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten.

De manueeltherapeut probeert afgenomen beweeglijkheid te herstellen of teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training

Soms vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met manipulaties, ook wel "kraken" genoemd. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid optreden. Patienten ervaren dit over het algemeen als een kortstondig, vreemd gevoel.

De methode waarmee binnen onze praktijk wordt gewerkt heet het Maitland-concept, dit is de meest aangenaamste methode omdat er eerst wordt geprobeerd middels rustige technieken het gewricht te beinvloeden, indien dit niet het gewenste effect geeft kan worden gekozen voor manipulaties. Ervaring wijst uit dat in vele gevallen de manipulaties niet nodig zijn voor een optimaal effect te verkrijgen.

Gespecialiseerde therapeuten binnen de praktijk zijn: